Wykonanie
Uwielbiam serniki . To moje ulubione ciasta chociaż niektórzy twierdzą, że sernik to nie ciasto . Coś w tym jest, szczególnie w przypadku sernika wiedeńskiego, który nawet nie ma
spodu z
herbatników czy kruchego ciasta. Jest jednak puszysty, wilgotny i niezwykle pyszny.Lubię tę subtelną i kremową
słodycz masy serowej. Mój sernik jest słodki, ale nie za słodki. Jest w sam raz. Poza tym taki sernik pasuje na każdą okazję - na świąteczny stół i do popołudniowej
kawy w zwykły dzień. Sernik jest dobry zawsze, oczywiście pod warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku, żadnego zamulania
ciastem czy dodatkami w postaci
bakalii. Jeśli bardzo chcecie może je dodać do serowej masy, ale ja wolałam upiec go bez niczego. To mój sernik nad serniki. Rzekłam ja, Pyza, wielki sernikolub.

czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia + czas studzeniaskładniki na tortownicę śr. 24 cm:1 kg dobrego
białego sera, najlepiej tłustego125 g
masła6 średnich
jajek250 g
cukru białego2 lekko czubate łyżki
mąki kukurydzianej1 lekko czubata łyżka
mąki pszennejskórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1
laski wanilii2 łyżki ekstraktu
pomarańczowegodo formy - 1 łyżka
masłado przybrania - 2 łyżki
cukru pudruczekoladowe jajeczkamięta


Jak zrobić pyszny sernik wiedeński?Do sernika potrzebny jest dobry
ser a konkretnie
twaróg. Powinien być tłusty, niezbyt suchy i świeżutki. I mówię o prawdziwym
twarogu a nie jakimś
serku z wiaderka, który do takiego sernika według mnie się nie nadaje. Składniki na sernik powinny
mieć podobną temperaturę, najlepiej pokojową.
Twaróg zmieliłam w maszynce 2
razy żeby był gładki. W misce zaczęłam miksować miękkie
masło a kiedy zbielało i nabrało puszystości powoli dosypywałam
cukier, cały czas miksując. Następnie wbijałam kolejno po 1
jajku i mieszałam tylko do chwili połączenia go ze słodką,
maślaną masą. Dokładałam też partiami
ser. Kiedy wykorzystałam te składniki dosypałam obie wymieszane, przesiane przez sitko,
mąki. Dokładnie wymieszałam żeby nie zrobiły się grudki.
Pomarańczę wyszorowałam, sparzyłam i otarłam z niej kolorową warstwę skórki, dodałam do masy serowej razem z ekstraktem
pomarańczowym i
wanilią. Wymieszałam całość ponownie, ale tylko do połączenia się składników.Tortownicę o śr. 24 cm wysmarowałam wewnątrz
masłem, niczym nie wysypywałam. Przelałam do formy masę
serową, wyrównałam wierzch.Piekarnik nagrzałam do 180 st. C. Wstawiłam sernik a po 15 minutach obniżyłam temperaturę do 160 st. C i piekłam jeszcze 45 minut. Po upieczeniu zostawiłam sernik w wyłączonym piekarniku na 15 minut a następnie uchyliłam drzwiczki i sernik stygł tak kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjęłam formę z pieca i odstawiłam do całkowitego wystudzenia a
potem schłodziłam w lodówce.Po wyjęciu z formy oprószyłam sernik
cukrem pudrem i przed podaniem ozdobiłam czekoladowymi jajeczkami i listkami
mięty.Podczas przygotowywania jakiegokolwiek pieczonego sernika pamiętajcie, że im bardziej ubijecie któreś ze składników, im mocniej napowietrzycie w ten sposób masę, tym ładniej sernik wyrośnie w czasie pieczenia, ale podczas studzenia opadnie. Warto więc nie przykładać się do trzepania piany z
białek ale po prostu zmiksować
jaja krótko z resztą składników.