Wykonanie

Wspaniały przepis na proste, lekkie i smaczne serniczki, w dodatku idealne na lato, z możliwością modyfikacji przepisu poza sezonem świeżych
owoców. Zimą zastępujemy np.
maliny konfiturami . Wtedy możemy komponować najróżniejsze smaki.Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach - uwielbiam zebrane w niej przepisy - są proste, szybkie w przyrządzaniu i smaczne.Przepis na 12 sztuk serniczkówSkładniki:12
herbatników Digestive80g
masła400g zmilonego
białego sera6 łyżek
cukru pudru1
laska wanilii2
jajka2 łyżki
mąki pszennej100 g
malin
Przyrządzanie:Rozpuść
masło, w tym czasie pokrusz widelcem
herbatniki. Połącz z
masłem, dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do silikonowych foremek na muffinki, ugnieć łyżeczką na spodzie, odstaw do lodówki.
Ser przełóż do miski, dodaj ziarenka
wanilii, wbij
jajka, dodaj
mąkę i
cukier i dokładnie wymieszaj. Ja mieszam mikserem lub w termomiksie.Wyjmij foremki z lodówki, do każdej włóż łyżkę masy serowej. Ułóż na niej po 3-4
maliny lub
konfiturę. Ja użyłam
konfitury owocowej z
migdałami, która wyśmienicie komponuje się ze świeżymi
malinami.Przykryj kolejną warstwą masy serowej. Włóż do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika, piecz 20 minut.Upieczone serniczki zostaw w foremkach do momentu ostygnięcia, inaczej się pokruszą (na pewno odpadnie spód, uwierzcie, bo sprawdeziłąm, jak nie mogłam się doczekać, aż wystygną:) ).Udekorować
malinami, ja dodatkowo posmarowałam roztopioną
czekoladą i dopiero ułożyłam
maliny.Zrobiłam też na próbę parę z
borówkami i wyszły równie pyszne, tak więc już wiem, że można wykorzystywać dowolne
owoce i
konfitury.Zniknęły w sekundę, są przepyszne, idealne na letnie przyjęcie ogrodowe!

Smacznego!

Takie pyszności dodaję do akcji:Wszystko z
malinamiorazSerniki 2013 - edycja letnia