Wykonanie
Jeśli szukacie pomysłu na uroczysty, świąteczny obiad i zastanawiacie się, jakie
mięso podać, może skorzystacie z mojej propozycji. Polecam wspaniałą, mięciutką i delikatną
łopatkę wieprzową duszoną w sosie z
powideł śliwkowych, z dodatkiem aromatycznego
czosnku i
majeranku.
Sos jest przyjemnie słodko-pikantny, a
mięso rozpływa się w ustach. Będzie doskonałe np. do klusek śląskich.



Składniki :ok. 400 g.
łopatki wieprzowej (można też użyć
karkówki)Do marynaty :1 niewielka
czerwona cebula2 łyżki
powideł śliwkowych0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
pieprzuPonadto :3 łyżki
oleju1 szklanka
wody1
liść laurowy2 ziarna
ziela angielskiego0,5 łyżeczki słodkie mielonej
papryki2 ząbki
czosnku0,5 - 1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz do smakuDodatkowo :1,5 łyżeczki
mąki do oprószenia
mięsaPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso oczyszczam z nadmiaru tłuszczu i błon, po czym kroję na cienkie plastry (0,5 cm). W misce, w której będzie się marynowało
mięso mieszam powidła z bardzo drobno posiekaną
czerwoną cebulą,
solą i
pieprzem, wkładam
mięso i dokładnie mieszam by wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Przykrywam szczelnie miskę i zostawiam na noc w lodówce. Następnego dnia rozgrzewam
olej w głębokiej patelni i obsmażam na rumiano plastry
mięsa, wcześniej lekko oprószone
mąką. Gdy są rumiane, na patelnię dodaję resztę marynaty z miski i dolewam
wodę. Dokładam
liść laurowy i
ziele angielskie, dosypuję mieloną
paprykę i duszę wszystko razem, na wolnym ogniu, do miękkości
mięsa. Jeśli jest taka potrzeba, uzupełniam
wodę. Następnie dodaję posiekany
czosnek i
majeranek. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem.

