Wykonanie
Moim częstym sposobem na przygotowanie
ryby jest jej pieczenie. Przyznam, że w dużej mierze z wygody, bo choć
ryby lubimy bardzo, to jak pewnie wiele osób nie lubię jej smażyć.


Składniki :świeży
leszcz (u mnie połowa, waga ok. 1 kg)
Przyprawy :
sólświeżo mielony
czarny pieprzzioła prowansalskiecurrymielony kuminDodatkowo :3-4 łyżki
oleju1 pełna łyżka
masła1
jabłko2
marchewkiskórka otarta z 1
cytrynyświeży
koperekPrzygotowanie :
Rybę myję i dokładnie suszę, po czym nacieram
mieszanką przypraw. Na dno naczynia do pieczenia wlewam
olej i wkładam połowę
masła, układam
rybę, a dookoła pokrojone w grube plastry
jabłko. Wszystko oprószam
skórką z cytryny i układam dodatkowo gałązki świeżego
kopru. Umyte i obrane
marchewki kroję wzdłuż w cieniutkie plastry (obieraczką do warzyw), układam dodatkowo na rybie. Wszystko oprószam
pieprzem, układam pozostałe
masło. Przykrywam folią aluminiową. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piekę 30 minut pod folią, po czym zdejmuję folię i piekę jeszcze 25-30 minut.
