Wykonanie

Tę babkę piekłam z myślą o moich Przyjaciółkach. W życiu każdej z Nas zaszło wiele zmian. W konsekwencji czego zmianie uległy też i Nasze relacje. Widujemy się bardzo rzadko (już nawet nie pamiętam kiedy ostatnio), a telefonujemy do siebie głównie na święta, czy urodziny. Wiem jednak, że są to osoby na które zawsze
mogę liczyć. Wysłuchają, pocieszą, zrozumieją. Przyjaźń chyba taka już jest. Cierpliwa. Wiem, że kiedy w końcu się umówimy, będzie tak jakbyśmy rozmawiały ze sobą dzień wcześniej, bez względu na czas, który upłynął od naszego ostatniego spotkania.Babka ta wyszła cudownie. Jest puszysta, delikatna i słodka w sam raz. Pasuje idealnie do
kawy i babskich ploteczek.Składniki:5
jajek3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
CUKRU WANILINOWEGO DELECTA1/2 szklanki
oleju1 szklanka
piwa karmelowego2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
PROSZKU DO PIECZENIA DELECTAdodatkowo3 łyżki
kakao3 łyżki
mąki pszennejponadto
cukier puder do oprószeniaFormę na babkę (u mnie o średnicy 24 cm) z kominem smarujemy
masłem i oprószamy
bułką tartą. Odstawiamy ją do lodówki.
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy do nich
cukier i
cukier wanilinowy. Całość miksujemy na puszystą, jasnożółtą pianę (najwyższe obroty miksera). Nie przerywając miksowania dodajemy
olej. Chwilę ubijamy i wlewamy
piwo.Ustawiamy najniższe obroty miksera i stopniowo (łyżka po łyżce) dodajemy
mąkę przesianą (najlepiej dwukrotnie) z
proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy
mąkę, a do drugiej
kakao. Łączymy składniki delikatnie je ubijając.Formę na babkę wypełniamy naprzemiennie
ciastem jasnym i ciemnym (dozujemy je po 3-4 łyżki).Pieczemy babkę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170*C (do suchego patyczka). Gotową i wystudzoną oprószamy
cukrem pudrem.


