Wykonanie
Mam weekend leniwca, dosłownie. Powiedziałam sobie, że nie
będę robić niczego, na co nie miałabym ochoty. Spacerujemy, czytamy, oglądamy filmy przyrodnicze o dalekich lądach i morzach (zimą najbardziej je lubię), a wczoraj wieczorem, z poziomu kanapy, z
herbatką,
owocami i lampką
wina - dwa niepokojące filmy w klimacie "coś się za chwilę wydarzy". Lenimy się i odpoczywamy - lubicie ten sposób ładowania akumulatorów ? ;)Wybrałam dziś też łatwy sposób na obiad, upiekłam
żeberka, razem z
ziemniakami, odrobiną
marchewki i dużą ilością
ziół. Pracy przy tym wszystkim niewiele, tyle w
sumie żeby wszystko przyprawić, obrać
ziemniaki i
marchew, a reszta robi się praktycznie sama.Obiad smakował fantastycznie - przyprawiłam dziś wszystko wysokiej jakości
przyprawami ze sklepu Skworcu.pl
Składniki :
żeberka wieprzowe w paskach, u mnie ok. 700 g
Przyprawy do
żeberek :1 łyżeczka
soli1 łyżka suszonego
lubczyku, polecam sklep Skworcu1 łyżka suszonego
majeranku, polecam sklep Skworcu1 łyżka
pieprzu ziołowego, polecam sklep Skworcu1 łyżeczka
czosnku granulowanego, polecam sklep SkworcuDodatkowo :1-2
marchewki5-6 dużych
ziemniakówsólkilka łyżek
olejuPrzygotowanie :Umyte i osuszone
żeberka nacieram
mieszanką przypraw. Do naczynia w którym będą się piekły wlewam
olej, układam przyprawione
mięso i kawałki
marchewek. Przykrywam wszystko folią aluminiową i piekę w temperaturze 190 stopni odo czasu gdy
żeberka będą miękkie W tym czasie obieram
ziemniaki i gotuję je ok. 15-20 minut w osolonej wodzie - powinny być lekko twarde. Podgotowane
ziemniaki przekrajam na pół i dokładam do
żeberek, oprószam je
majerankiem - zdejmuję folię aluminiową i piekę dalej jeszcze ok. 20-25 minut. Wszystko w trakcie pieczenia podlewam 2-3
razy tłuszczem z dna naczynia. Danie jest gotowe, gdy
ziemniaki się zarumienią.