Wykonanie
Dość często odpowiadam na pytanie, czy do pieczenia i smażenia używam surowych
ziemniaków, czy je wcześniej podgotowuję. Podgotowuję bardzo rzadko - nie ma co bać się, że
ziemniaki będą twarde lub surowe w środku - nawet gdy je piekę w całości. Poza tym moim zdaniem potrawy przygotowywane z surowych smakują o wiele lepiej.Dziś do
steku podałam pyszne
ziemniaki smażone ze sporą ilością
cebuli, z
czosnkiem i dużą ilością
ziół. Tzn.
stek został zjedzony przez męskiego osobnika, ja z radością poprzestałam na tych wspaniałych, mięciutkich, bardzo pachnących ziemniaczkach. Też lubicie je w takiej postaci?
Składniki :ok. 1 kg
ziemniaków2
cebule2-3 ząbki
czosnku1 pełna łyżka suszonego
majeranku1 pełna łyżka suszonego
lubczyku1 łyżeczka duszonego cząbru1 łyżka
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
soli5 łyżek
oleju rzepakowegoPrzygotowanie :Obrane i umyte
ziemniaki kroję w plastry grubości do 0,5 cm, przekładam je do miski. Obieram
cebule i kroję je w piórka,
czosnek siekam dość grubo. Przekładam do miski, dodaję
przyprawy i
olej, dokładnie mieszam by
ziemniaki pokryły się
ziołami. Rozgrzewam głęboką patelnię, wlewam łyżkę
oleju i przekładam zawartość miski. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu, mieszając co kilka minut, aż
ziemniaki będą miękkie (ok. 35 minut).