Wykonanie
Szukam idealnych kotletów mielonych ;) A poważnie - bardzo je lubię i dlatego często eksperymentuję z ich smakiem i konsystencją. Dziś do masy
mięsnej dodałam startego
ziemniaka oraz
majonez, ponadto nie podsmażyłam wcześniej
cebuli - wszystkie te dodatki dają kotletom wyjątkową soczystość i sprawiają, że są miękkie i delikatne.Użyłam
majonezu kremowego firmy Folwark - potwierdzam, że jest taki jak
mówi producent: zgodnie z nazwą kremowy i aksamitny, o przyjemnym smaku - polecam, spróbujcie!


Składniki :0,5 kg mielonej
wieprzowiny (
karkówka lub
łopatka)1 pełna łyżka
majonezu, polecam
majonez kremowy Folwark1 średni
ziemniak1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
bułki tartej1 łyżka suszonego
lubczyku1 łyżka suszonych
ziół prowansalskich1 łyżeczka
czosnku granulowanego
sól,
pieprz do smakuDodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Cebulę kroję bardzo drobno, surowego
ziemniaka ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki. Przekładam do zmielonego
mięsa, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła,
bułkę tartą,
majonez,
sól i
pieprz. Bardzo dokładnie mieszam na jednolitą masę. Formuję kotlety, każdy panieruję w
bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano, po czym zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i dosmażam kotlety przez kilka minut (potrzebują dłuższego czasu smażenia ze względu na
surową cebulę i
ziemniaka).


