Wykonanie
Czy kotlety mielone z
ziemniakami mogą być wygodną potrawą jednogarnkową? Mogą :) Zmieniłam tę klasykę w zapiekankę, i widzę co najmniej dwie korzyści: roboty z takim obiadem o połowę mniej, a dodatkowo na pewno jest mniej kaloryczny, bo unikamy smażenia kotletów.
Składniki :ok. 1 kg
ziemniaków0,5 kg
mięsa mielonego, u mnie
łopatka wieprzowa1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1
jajkomajeranekczosnek granulowany
sól, pierz do smaku3 łyżki
oleju lub kilka plastrów
wędzonego boczkuPrzygotowanie :Umyte
ziemniaki gotuję w łupinach, studzę i obieram.
Mięso przekładam do miski, dodaję
jajko, przeciśnięty przez praskę
czosnek, drobno pokrojoną
cebulę i ulubione
przyprawy do smaku - mieszam bardzo dokładnie. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki
oleju (lub układam kilka plastrów
boczku), natłuszczam też ścianki. Wykładam połowę
ziemniaków startych na grubej tarce, oprószam je
solą,
pieprzem,
czosnkiem granulowanym i
majerankiem, po czym wykładam masę
mięsną. Ostatnią warstwę stanowi pozostała część startych
ziemniaków. Nie ugniatam kolejnych warstw! Całość lekko przyprawiam z góry, skrapiam pozostałym
olejem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. na ok. godzinę. Powierzchnia zapiekanki powinna być ładnie zarumieniona (można ją również posypać startym
żółtym serem).