Wykonanie
Zazwyczaj w weekendy stołuję się na
mieście, ale dziś wyjątkowo miałam ochotę zostać w domu i samodzielnie przygotować obiad. Chciałam, aby to było coś jednocześnie lekkiego, pożywnego i apetycznie się prezentującego. Poza tym oczywiście nie miałam ochoty całe przedpołudnie ślęczeć w kuchni, więc musiało to być coś szybkiego w wykonaniu. Może to nie jest typowe danie jednogarnkowe, ale z pewnością "jednopiekarnikowe", gdyż przygotowane składniki zapieka się w ok. 30 minut w piekarniku. Zatem w efekcie otrzymałam roladki z
indyka nadziewane
suszonymi pomidorami i
korniszonami, podane na
roszponce z frytkami z
batatów, polane aromatycznym sosem z
sera feta. Bardzo nam smakowało, zatem podaję przepis:

Składniki (na 2 porcje):- 4 sznycle z
piersi indyka (400 g),-
sałata roszponka,- 1 większy
batat,- 8
korniszonów - takich malutkich :),- 8
suszonych pomidorów,- 3 plasterki
sera feta,- 1/2 szklanki
mleka bez laktozy,- garść świeżego
szczypioru,- 4
pomidorki koktajlowe,-
przyprawy:
sól morska,
pieprz,
ostra papryka w proszku,-
olej rzepakowy,- wykałaczki,Wykonanie:Rolady z
indyka:- sznycle z
piersi indyka rozbijamy tłuczkiem na płaskie kotlety (polecam robić to przez folię,
mięso się nie rozrywa i nie brudzimy tłuczka),- kotlety posypujemy
pieprzem i
ostrą papryką w proszku- na każdy rozbity filet układamy po dwa
suszone pomidory i po dwa
korniszony,- filety szczelnie zawijamy i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadły podczas pieczenia,- na dno żaroodpornego naczynia wlewamy kilka łyżek
oleju rzepakowego, układamy przygotowane roladki i polewamy je jeszcze kilkoma łyżkami zalewy z
suszonych pomidorów.Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 190 stopni.Frytki z
batata:-
batata obieramy, myjemy i kroimy w słupki,- pokrojone słupki umieszczamy w naczyniu z zimną
wodą na kilka minut,- odsączone z
wody słupki osuszamy ręcznikiem papierowym,- osuszone słupki posypujemy
ostrą papryką w proszku (nie przesadzamy z ilością, aby nie były zbyt ostre, no chyba, że ktoś takie właśnie preferuje) - czytałam, że warto
bataty posypać
mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną, aby były bardziej chrupiące; niestety nie dysponowałam żadnym z tych składników, zatem nie sprawdziłam tego, ale moje frytki, dzięki
papryce w proszku też miały lekko chrupiącą skórkę,-
bataty wykładamy na płasko na papierze do pieczenia.
Bataty wraz z roladkami z
indyka lądują w piekarniku na ok. 30 minut, po tym czasie warto sprawdzić czy tyle czasu wystarczyło, czyli czy frytki są miękkie a
mięso upieczone. W razie potrzeby ten czas nieco wydłużamy. Ogólnie naczynie żaroodporne podczas pieczenia miałam przykryte, a pod koniec zdjęłam pokrywkę.
Sałatka i sos:Sos: 1/2 szklanki
mleka bez laktozy wymieszałam z 3 plasterkami
sera fety -
ser wkruszyłam do
mleka i mieszałam tak długo aż uzyskałam jednolitą konsystencję. Do tego dodałam świeżo pokrojony
szczypiorek,
sól i
pieprz. Otrzymałam tym sposobem gęsty, aromatyczny w smaku sos.Sposób podania:Na talerze wyłożyłam umytą i osuszoną
sałatę roszponkę. Obok
roszponki ułożyłam frytki z
batatów, a na sałacie ułożyłam roladki z
indyka (wyjęłam wykałaczki), całość polałam przygotowanym wcześniej, aromatycznym sosem. Dla ozdoby dołożyłam po dwa
pomidorki koktajlowe na talerz.Smacznego!U mnie to tak wyglądało w piekarniku:

A
potem już tak: