Wykonanie
,

Dzisiaj zapraszam Was Kochani na ucztę aromatów! Bo kuchnia egipska ewidentnie kojarzy mi się z bogactwem aromatów, różnorodnością składników i kolorami! Zainspirowała mnie do przygotowania na obiadek takiej o to pysznej sałatki!Zapraszam!SKŁADNIKI:PASTA EGIPSKA:- 1/2
bakłażana- 3 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwek-
przyprawa zatar (tradycyjna
przyprawa egipska)- 1/2 szkl ugotowanej
zielonej soczewicy-
olej sezamowy (wedle uznania)- sparzone
migdałyBakłażana nacinamy w kratkę, polewamy
oliwą, obok w naczyniu żaroodpornym układamy
czosnek, całość pieczemy w temp 190 stopni C przez 35 minut.Upieczonego
bakłażana i w/w składniki miksujemy na gładką masę.PONADTO:- ulubiona mieszanka
sałat-
pomidorki koktajlowe-
migdały- 2
jajka- świeża
bazylia-
olej sezamowyJajka smażymy jak sadzone, pamiętając o tym aby
żółtko pozostało płynne.Na talerz wykładamy
sałatę, pokrojone
pomidorki,
bazylię,
jajka sadzone, łyżką układamy pastę. Całość posypujemy posiekanymi
migdałami i skrapiamy mocno
olejem sezamowym.Gotowe!Smacznego!