Wykonanie
No łatwe i to bardzo :-) Przede wszystkim dlatego, że nie ma zbyt wielu i to wyszukanych składników, a po drugie nie wymaga miksera, blendera czy innych takich, jedynie porządna łyżka się przyda :-) Samo robienie ciasta to dosłownie kilka minut, nie licząc oczywiście czasu czekania i pieczenia, ale to akurat nie wpływa na stopień trudności ;-) No i co jeszcze - przepis stary jak świat, moja mama często go wykorzystywała gdy byłam dzieckiem, a zatem sprawdzony aż do
bólu ;-) Ja dodałam do całości
cynamon i
kardamon, w starych zapiskach tego nie było. Decyzja zdecydowanie dobra :-) Polecam!SKŁADNIKI1 kg
jabłek1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej3
jajka2 łyżki
oleju2 duże
cukry wanilinowe2 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonuewentualnie
orzechy włoskie,
rodzynki,
suszona żurawinaJabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy
cukrem,
cukrami wanilinowymi, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do
jabłek olej i roztrzepane widelcem
jajka, mieszamy.
Mąkę,
kakao, proszek,
sodę,
cynamon i
kardamon mieszamy razem i w 3 - 4 częściach do
jabłek - każdą następną dodajemy dopiero gdy poprzednia jest już dokładnie wymieszana. Mieszamy oczywiście łyżką, nie mikserem. Na koniec możecie dodać
bakalie i dokładnie wymieszać, ale nie jest to konieczne. Masę przekładamy do foremki (moja 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (pieczemy w termoobiegu + dolna grzałka). Studzimy wyjęte z foremki. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.