ßßß
Składniki:1 łyżka oliwy1 drobno posiekana cebula250 ml puree z pomidorów3 łyżki musztardy dijon1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn1/4 szklanki mocno zbitego cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżki sosu tabasco- można pominąć1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonego imbirusólpieprzOpis wykonania:Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.Dodajemy puree z pomidorów, musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sos Worcestershire i tabasco, ziele angielskie, imbir oraz 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem.Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła ;).Często też dodaje do niego ciemnej melasy z buraków, wówczas zmniejszam ilość cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy