Wykonanie
Uwielbiam sos BBQ jego wykonanie nie jest trudne, ale wymaga użycia
sosu Worcestershire, który zawsze mam w szafce. Lubię robię go w domu bo nie ma w nim tylu ulepszaczy niż w tych kupnych, a i bardziej mi smakuje :).

Składniki:1 łyżka
oliwy1 drobno posiekana
cebula250 ml puree z
pomidorów3 łyżki
musztardy dijon1/4 szklanki świeżo wyciśniętego
soku z cytryn1/4 szklanki mocno zbitego
cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak2 łyżki
sosu Worcestershire2 łyżki
sosu tabasco- można pominąć1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki mielonego
imbirusólpieprzOpis wykonania:Rozgrzewamy w rondlu
oliwę, wrzucamy
cebulę i smażymy na złoty kolor.Dodajemy puree z
pomidorów,
musztardę,
sok z cytryny,
cukier trzcinowy,
sos Worcestershire i
tabasco,
ziele angielskie,
imbir oraz 1/4 szklanki
wody, doprawiamy
solą i
pieprzem.Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła ;).Często też dodaje do niego ciemnej melasy z
buraków, wówczas zmniejszam ilość
cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy