Wykonanie
Któż nie lubi
ziemniaków z ogniska? Z niepowtarzalnym zapachem, spalonymi skórkami parzącymi dłonie, jedzonych na świeżym powietrzu w fajnym, plenerowym towarzystwie.Ich namiastkę mogą stanowić ziemniaczki z piekarnika. Nie
dajcie się zwieść odmiennej wizualizacji! Tylko "na oko" zupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie
bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:)

Składniki:8
ziemniakówpierś z kurczaka20 dag
wędzonego boczku20 dag
żółtego sera1/2
czerwonej paprykijogurt naturalnykilka ząbków
czosnkuświeży
kopersól,
pieprzPierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem
czosnku.
Boczek kroimy w plastry.
Paprykę w drobna kostkę.
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do
ziemniaków wkładamy przygotowany
filet z kurczaka i kostki
papryki, przykrywamy plastrem
boczku i plastrem
żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut.Podajemy z sosem zrobionym z
jogurtu naturalnego i
czosnku, posypujemy
koperkiem, dekorujemy
papryką.