ßßß Cookit - przepis na Pieczone, nadziewane ziemniaczki.

Pieczone, nadziewane ziemniaczki.

nazwa

Wykonanie

Któż nie lubi ziemniaków z ogniska? Z niepowtarzalnym zapachem, spalonymi skórkami parzącymi dłonie, jedzonych na świeżym powietrzu w fajnym, plenerowym towarzystwie.
Ich namiastkę mogą stanowić ziemniaczki z piekarnika. Nie dajcie się zwieść odmiennej wizualizacji! Tylko "na oko" zupełnie różne są od tych ogniskowych. Zjedzone w gronie bliskich nam osób przywiodą wspomnienie beztroskich, ogniskowych momentów:)
Składniki:
8 ziemniaków
pierś z kurczaka
20 dag wędzonego boczku
20 dag żółtego sera
1/2 czerwonej papryki
jogurt naturalny
kilka ząbków czosnku
świeży koper
sól, pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze - ok. 40 minut.
Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku, posypujemy koperkiem, dekorujemy papryką.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2016/03/pieczone-nadziewane-ziemniaczki.html