Wykonanie
SKŁADNIKI:150 g
jarmużu100 g
rukoli1
jabłko190 g
jogurtu pitnego350 g
twarogu mielonego2
żółtka1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej1 miarka kazeiny5 tabletek słodzika1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowyPRZYGOTOWANIE:
Jarmuż i
rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z
wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż
jarmuż i
rukolę, dodaj
jabłko i zalej
jogurtem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę. 1 min/ obr. 10.Przełóż do blaszki (keksówka) i wstaw do rozgrzanego piekarnika.Piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę.Na wierzch dodałam
pomarańczową konfiturę z firmy ETERNO.GUMA KSANTANOWA:STOSOWANIE:Jako zagęstnik i substancja żelującaPoniżej 0,25 g/kg:
Napoje mleczne fermentowane, aromatyzowane z dodatkami smakowymiPoniżej 2 g/kg:
Napoje mleczne niefermentowane aromatyzowane z naturalnymi dodatkami smakowymi.
Musztarda.Poniżej 3 g/kg: Żelujące desery,
napoje i
kisiele owocowePoniżej 5 g/kg:
Sosy pomidorowe.
Napoje mleczne fermentowane aromatyzowane z dodatkami smakowymi, poddane obróbce termicznej.
Desery twarogowe termizowane. Zemulgowane sosy,
majonezy.Poniżej 6 g/kg: Sosy i kremy
owocowe i warzywne. Warzywa puszkowane w zalewie. Desery
mleczne.Poniżej 10 g/kg:
Dżemy,
galaretki i
marmolady. Polewy
owocowe do ciast,
lodów i deserów.
Lody i ich koncentraty,
Sery topionePoniżej 12,5 g/kg:
Serki twarogowe termizowanePoniżej 20 g/kg: Pasty warzywne, sosy
konserw rybnychPoniżej 35 g/kg:
Sosy sałatkowe,
majonezy niskotłuszczoweWedług potrzeby: Nadziewane
oliwki w zalewie.
Pieczywo bezglutenowe. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie. Koncentraty obiadowe, dodatków do potraw, deserów, ciast i lukru. Zabielacze do
napojów.
Kawa rozpuszczalna z zabielaczem.Jako emulgator i stabilizatorPoniżej 10 g/kg: Mieszaniny
masła i
tłuszczów roślinnychWedług potrzeby:
Napoje bezalkoholowe oraz
owocowe z cząstkami
owoców.