Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam Was na pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z
granatem. Z reguły krem angielski podawany jest w formie
waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego.

Czas przygotowania: 60 minutSkładniki:200 ml tłustego
mleka200 ml kremówki 30 lub 36%6
żółtek150 g
cukru1
laska waniliiziarenka
granatuplasterki
pomarańczyWykonanie:Do garnuszka o grubym dnie wlewamy
mleko i
śmietankę, dodajemy połowę
cukru i wyłuskane ziarenka
wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy
żółtka z pozostałym
cukrem na puszystą masę. Do ubitych
żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego
mleka, cały czas ubijając, aby masa się nie zważyła. Kogiel mogiel powinniśmy zahartować 1/2 szklanki
mleka. Następnie masę przelewamy z powrotem do garnuszka z pozostałym
mlekiem, mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Uważajmy, aby nie doprowadzić jej do zagotowania.Salaterki przelewamy zimną
wodą, wlewamy krem i odstawiamy do wystygnięcia.następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy
owocami.