ßßß Cookit - przepis na Krem angielski (custard) z granatem

Krem angielski (custard) z granatem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam Was na pyszny słodki deser, czyli krem angielski (custard) z granatem. Z reguły krem angielski podawany jest w formie waniliowego sosu, tym razem przygotowałam go nieco inaczej i podałam w formie deseru budyniowego.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
200 ml tłustego mleka
200 ml kremówki 30 lub 36%
6 żółtek
150 g cukru
1 laska wanilii
ziarenka granatu
plasterki pomarańczy
Wykonanie:
Do garnuszka o grubym dnie wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy połowę cukru i wyłuskane ziarenka wanilii. Doprowadzamy do zagotowania po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do ubitych żółtek wlewamy po łyżce przestudzonego mleka, cały czas ubijając, aby masa się nie zważyła. Kogiel mogiel powinniśmy zahartować 1/2 szklanki mleka. Następnie masę przelewamy z powrotem do garnuszka z pozostałym mlekiem, mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Uważajmy, aby nie doprowadzić jej do zagotowania.
Salaterki przelewamy zimną wodą, wlewamy krem i odstawiamy do wystygnięcia.następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/04/krem-angielski-custard-z-granatem.html