Wykonanie
Pin It

W ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie tym razem Małgosia z bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food
porn vegan style, przygotowany na bazie
kaszki kukurydzianej, czyli polenty.

Ziołowe trójkąty z polenty z pastą
tuńczykowąCzas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwaniaSkładniki:3/4 szklanki polnety (drobnej
kaszki kukurydzanej)2 i 3/4 szklanki
wody1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej1/3 łyżeczki sol himalajskiej1 łyżka
oreganolistki
rukoliczarne oliwkiPasta z
tuńczykiem:1 puszka
tuńczyka w oleju1 opakowanie
serka śmietankowego2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
sosu Worcestershiresólpieprzlistki
natki pietruszki
Wykonanie:Do garnka wlewamy
wodę, dodajemy pastę
bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy
kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc.Następnego dnia robimy pastę.
Serek i
tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy,
pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy.Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy
oliwkami,
rukolą i
natką pietruszki.

Gotowałyśmy wspólnie z blogami:Z chaty na końcu wsiMoje małe czarowanieSmaki Alzacji