Pin ItCurry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie smakuje. Dziś zapraszam na curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie. na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej: w kolorze zielonym, curry z ziemniakami i według keralskie według Jamiego Olivera .Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu)1 cebula2 marchewki3 cm kawałek świeżego imbiru6 filetów z udźca kurczaka1 łyżka żółtej pasty currycurry w proszkuolej do smażenia1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)opcjonalne sól do smaku2 łyżki jogurtu typu greckiegonatka pietruszkiWykonanie:Mięso oprószamy przyprawącurry i odstawiamy na 30-60 minut.Cebulę obieramy i kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy bardzo drobniutko.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z obydwu stron, przekładamy je do garnka, w którym będziemy robić curry. Na patelni przesmażamy cebulę i imbir, przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pastę curry, ciecierzycę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut.Podajemy posypane natką i kleksem jogurtu.