ßßß Cookit - przepis na Curry z ciecierzyca i kurczakiem

Curry z ciecierzyca i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Curry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie smakuje. Dziś zapraszam na curry w wersji mięsnej z dodatkiem ciecierzycy. Jest pysznie i pożywnie. na blogu znajdziecie również curry w wersji warzywnej: w kolorze zielonym, curry z ziemniakami i według keralskie według Jamiego Olivera .
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
400 g ciecierzycy ( z puszki, ze słoika lub ugotowanej w domu)
1 cebula
2 marchewki
3 cm kawałek świeżego imbiru
6 filetów z udźca kurczaka
1 łyżka żółtej pasty curry
curry w proszku
olej do smażenia
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
opcjonalne sól do smaku
2 łyżki jogurtu typu greckiego
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso oprószamy przyprawą curry i odstawiamy na 30-60 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, imbir obieramy i kroimy bardzo drobniutko.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso z obydwu stron, przekładamy je do garnka, w którym będziemy robić curry. Na patelni przesmażamy cebulę i imbir, przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pastę curry, ciecierzycę, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Podajemy posypane natką i kleksem jogurtu.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/curry-z-ciecierzyca-i-kurczakiem.html