ßßß Cookit - przepis na Ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej. Walentynkowe śniadanie.

Ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej. Walentynkowe śniadanie.

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz spotkałam się z pełnoziarnistą komosą ryżową.
Nie wiem jak jest z innymi, ale nigdy wcześniej nie widziałam na opakowaniu wzmianki o "pełnoziarnistości" tego pseudozboża :)
W smaku nie ma jakiejś diametralnej różnicy, jednak z pewnością
jest ona zdrowsza niż wersja oczyszczona!
Co do ciasto - jak zwykle
(wiem, wiem, niespecjalnie skromna jestem)
wyszło przepyszne!
Delikatne jak chmurka, z chrupiącą komosą,
sycące, naturalnie słodkie, w środku skrywające niespodziankę...
... i oczywiście bardzo zdrowe!
W sam raz na początek dnia pełnego wyzwań!
Sernikowe ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej nadziane czekoladą podane
z bazylia i wegańską, surową czekoladą z rodzynkami i rumem
/przepis własny/
40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain)
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny)
łyżeczka pasty waniliowej
2 łyżki syropu klonowego
jajko
ok. 30 g wegańskiej czekolady
200 g twarogu sernikowego
Komosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc)
zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą,
proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią.
Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto")
Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą.
Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika,
a następnie rozprowadzić ją po wierzchu.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2016/02/ciasto-z-penoziarnistej-komosy-ryzowej.html