ßßß
Sernikowe ciasto z pełnoziarnistej komosy ryżowej nadziane czekoladą podanez bazylia i wegańską, surową czekoladą z rodzynkami i rumem
/przepis własny/40 g pełnoziarnistej komosy ryżowej (Quinola Mothergrain)szczypta soli1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie ekologiczny)łyżeczka pasty waniliowej2 łyżki syropu klonowegojajkook. 30 g wegańskiej czekolady200 g twarogu sernikowegoKomosę ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.Po ostudzeniu (u mnie leżała w lodówce przez całą noc)zmiksować z mąką, twarogiem, jajkiem, solą,proszkiem do pieczenia, syropem i pastą waniliową.Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.Część masy przelać do kokilki, włożyć połowę czekolady, przykryć pozostałą częścią.Zapiekać przez ok. 20-30 minut (u mnie tryb "ciasto")Ostudzić i podawać z pozostałą czekoladą.Uwaga: czekoladę można umieścić na cieście po wyłączeniu piekarnika,a następnie rozprowadzić ją po wierzchu.Smacznego!