ßßß
***/1 porcja//przepis własny/Ciasto:150 g ricotty30 g mąki gryczanejpłaska łyżeczka zmielonej kawy Gran Caffe'20 g mąki graham2 jajkakilka kropli ekstraktu z waniliiszczypta soli1/3 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka oliwy z oliwek Taggiasche Novello do natłuszczenia patelni2 łyżki syropu z fiołkówjabłkoSos czekoladowo-rumowy:łyżka kremu czekoladowego z dodatkiem rumu + 4-5 łyżek naparu z kawyPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz oliwy i jabłka zmiksować na gładką masę.Odstawić na 15 minut.Jabłko pokroić w drobną kostkę(pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta.Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małymogniu około 5 minut z każdej strony.Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej.Podawać z sosem czekoladowo-rumowym, cukrem pudrem i jabłkiem.Smacznego!


Wszystkie produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym z luksusowymi przysmakami prosto ze słonecznej ItaliiJeśli lubicie włoskie produkty, koniecznie rzućcie okiem.Wybór jest naprawdę duży, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie! :)