Wykonanie
Podwójnie
czekoladowe placki były najlepszym wyborem na dzisiejsze "święto" czyli Dzień Naleśnika.Jest to angielski odpowiednik Tłustego Czwartku, który obchodzony jestw przeddzień Środy Popielcowej, w miejsce naszego "
Śledzika".Mimo tego, że u nas w Polsce nie ma takiej tradycji, bez wątpienia każda okazjajest dobra do tego by... zjeść placki :)No więc są - podwójnie
czekoladowe (z
kakao i kawałkami
czekolady), na bazie przecieru
borówkowo-
jabłkowego, z
jagodami i sosem
jagodowym...Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia
jagód i
czekolady, koniecznie to nadróbcie.Placki wyszły miękkie, trochę podobne do brownie, z zewnątrz chrupiące.Do tego prażone wiórki i
płatki kokosa i mamy śniadanie idealne :)
jogurtem naturalnym i sosem
jagodowym

***/przepis własny/25 g
mąki pszennej pełnoziarnistej15 g
mąki gryczanej10 g gorzkiego
kakaołyżka posiekanej
gorzkiej czekolady1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniajajko80 g przecieru (u mnie
jabłkowo-
borówkowy Danival)
masło kokosowe do smażeniaszczypta ekstraktu
stewii 97% (Stewiarnia.pl)garść
jagódMąki wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
kakao.W drugiej misce zmiksować
jajko, przecier i szczyptę ekstraktu
stewii.Połączyć zawartość obu misek.Dodać posiekaną
czekoladę, część
jagód i wymieszać.Smażyć na natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na małym ogniu.Zdjąć i podawać
póki gorące.Smacznego!