Wykonanie

chocolate muffin with
ricotta and blueberries

Kolejny wypiek ze Speedcookiem . Wow. Sama byłam zaskoczona, kiedy otworzyłam piekarnik, poczułam ten zapach i zobaczyłam wielkiego muffina, który ledwo mieścił się w niemałej przecież kokilce. Inspiracja od Blaithin - z moimi zmianami zapisuję w pamięci jako kolejny do uwzględnienia na liście najlepszych śniadań-deserów. Szczerze polecam.Sobota minęła na zakupach, pogawędkach i grzanym
winie, które nie było z tego wszystkiego wcale najlepsze. Trochę spokoju wieczorem, dziś znów ruch o poranku. Zaraz
jadę na kolejne zakupy. Niezdecydowanie odeszło w dal, podjęłam decyzję. Nawet tak błahe dają satysfakcję./1 porcja/- 60g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 1
jajko
- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 łyżka
kakao- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżka
masła- 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2 łyżki
ricotty- garść
borówekW naczyniu mieszającym umieścić
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną oraz
proszek do pieczenia i mieszać tak, by składniki dobrze się połączyły. Następnie dodać
jajko,
syrop i stopione, ostudzone
masło. Nastawić obroty na 4, czas 2 minuty. Do lekko zwilżonej kokilki przelać połowę ciasta, dodać
ricottę i
borówki, a następnie zakryć je resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.