ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy muffin z borówkami i ricottą

Czekoladowy muffin z borówkami i ricottą

nazwa

Wykonanie

chocolate muffin with ricotta and blueberries
Kolejny wypiek ze Speedcookiem . Wow. Sama byłam zaskoczona, kiedy otworzyłam piekarnik, poczułam ten zapach i zobaczyłam wielkiego muffina, który ledwo mieścił się w niemałej przecież kokilce. Inspiracja od Blaithin - z moimi zmianami zapisuję w pamięci jako kolejny do uwzględnienia na liście najlepszych śniadań-deserów. Szczerze polecam.
Sobota minęła na zakupach, pogawędkach i grzanym winie, które nie było z tego wszystkiego wcale najlepsze. Trochę spokoju wieczorem, dziś znów ruch o poranku. Zaraz jadę na kolejne zakupy. Niezdecydowanie odeszło w dal, podjęłam decyzję. Nawet tak błahe dają satysfakcję.
/1 porcja/
- 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki ricotty
- garść borówek
W naczyniu mieszającym umieścić mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia i mieszać tak, by składniki dobrze się połączyły. Następnie dodać jajko, syrop i stopione, ostudzone masło. Nastawić obroty na 4, czas 2 minuty. Do lekko zwilżonej kokilki przelać połowę ciasta, dodać ricottę i borówki, a następnie zakryć je resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/470-sunday-muffinowa-rozpusta-ze.html