Wykonanie
Coraz bardziej doceniam nasiona chia czyli
szałwii hiszpańskiej.Po
puddingu z
mango i chia, ogórkowej zupie krem z chia i
dżemie z
jagód goji i nasion chia przyszedł czas na kolejną potrawę z wykorzystaniem tych super nasionek. Tym razem źródłem inspiracji była dla mnie książka Barbary Simonsohn " Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia ". i opublikowany tam przepis na
jogurt malinowo -
kokosowy (tutaj recenzja książki)Miałam akurat w lodówce
jogurt typu greckiego, więc pominęłam przygotowywanie
jogurtu, a sam przepis przerobiłam nieco zgodnie z moimi preferencjami.I w ten właśnie sposób powstał super smaczny deser
kokosowo -
owocowy z chia :)Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny pochodzący z książki " Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia " i moje własne "wariacje" na temat tego smakołyku :)
Dajcie znać, która wersja bardziej Wam smakowała :)Oryginalny przepis opublikowany w" Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia "Przepis po moich modyfikacjach500 g świeżych
malin6
młodych tajskich orzechów kokosowych2-3 kapsułki probiotyku w proszku1 łyżeczka nasion chia300-350 g
jogurtu typu greckiego100 g
jagód (mogą też być
borówki amerykańskie) ***100 g wypestkowanych
wiśni lub innych ulubionych
owoców ***3 czubate łyżki
wiórków kokosowych lub kokosowej kruszonki (tutaj przepis)3-4 łyżki nasion chiaopcjonalnie
cukier do smaku***Możecie użyć takich
owoców jakie lubicie - w tym przypadku ograniczeniem są jedynie Wasze preferencjePrzygotowanie wg oryginalnego przepisuRozciąć
orzechy, zebrać sok, wyjąć miąższ. Zmiksować miąższ z 7 szklankami
soku kokosowego, aż powstanie gładki krem. Wlać do szklanego naczynia. Teraz dodać 2-3 kapsułki probiotyku w proszku, przykryć masę szmatką i odstawić na 6 - 10 godzin w ciepłe miejsce.Gdy
jogurt zrobi się puszysty, jest gotowy i może stać w lodówce co najmniej tydzień. Jeżeli kolor
jogurtu zmieni się z białego na różowy, należy go wyrzucić.Na jedną porcję należy wymieszać dwie szklanki
jogurtu ze szklanką świeżych
malinPrzygotowanie wg mojego przepisu
Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną wymieszać z wiórkami kokosowymi i ewentualnie dosłodzić. Powinien powstać gęsty krem, jeśli będzie zbyt płynny dodać więcej
wiórków kokosowych.Krem
jogurtowo -
kokosowy przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na około 15 minut.Do drugiej części
jogurtu dodać 1,5 - 2 łyżki łyżki nasion chia, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 15 -20 minut do lodówki.Do
jagód dodać połowę pozostałych nasion chia (około 1 łyżki) i lekko zmiksować, pozostałe nasiona chia dodać do wypestkowanych
wiśni i także lekko zmiksować.Na warstwę kremu
jogurtowo -
kokosowego wyłożyć
wiśnie zmiksowane z chia, następnie wyłożyć warstwę
jogurtu wymieszanego z chia, jako kolejną warstwę kładziemy
jagody z chia, a na koniec warstwę
jogurtu z chia. Napełnione pucharki odstawić na 2 godziny do lodówki.Udekorować i podawać schłodzone.
