Wykonanie
Dziś polecam pyszne kotlety z
białej fasoli (bogate źródło
białka!) podane z
sosem pieczeniowym.Kotlety z
fasoliSkładniki:- 1,5 szkl.
fasoli białej drobnej- 1
cebula- 1 łyżeczka
majeranku- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz do smaku-
olej do smażeniaWykonanie:Dzień wcześniej
fasolę należy zalać zimną
wodą i odstawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia
wodę odlać, zalać nową
wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu
fasolę odcedzić, ostudzić i zmiksować w blenderze.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oleju. Ostudzić. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki
czosnku. Całość wymieszać ze zmiksowaną
fasolą, dodać
majeranek,
sól i
pieprz do smaku. Z masy uformować niewielkie kotleciki, panierować w zblendowanych płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Sos pieczeniowySkładniki:- 2 duże
cebule- 2 łyżki
oleju- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 2 szkl.
bulionu- 2 łyżki
przecieru pomidorowego- 2 łyżki
powideł śliwkowych- 1 łyżka
sosu sojowego-
sól,
pieprz do smakuWykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na dwóch łyżkach
oleju. Smażyć dopóki będzie miała ciemnozłoty kolor. Dodać
paprykę, chwilkę przysmażyć (uważać żeby się nie przypaliła) i ciągle mieszając dodać dwie szklanki
bulionu. Do powstałej bazy dodać
przecier pomidorowy,
powidła śliwkowe i
sos sojowy. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok 10 min. często mieszając. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!