Wykonanie
Placki z
cukinii to jedne z moich ulubionych, zwłaszcza z
młodą marchewką która już pojawiła się w sklepach. dzisiaj upiekłam je z dodatkiem
ziarna słonecznika. Wyszły bardzo smaczne. Można zajadać je same lub podać do
mięs.

SKŁADNIKI :2 średnie,
młode cukinie4
młode marchewki1
cebula1
jajko2 łyżki
ziarna słonecznika2 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzgęsta
śmietana do polania
olej do smażenia placków
Cukinię,
marchew i
cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach,
cukinię solimy i odkładamy osobno na 15 minut aż puści sok. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy i mieszamy z
marchewką,
cebulą,
słonecznikiem,
jajkiem i
mąką. Doprawiamy do smaku i smażymy małe plaski, na małej ilości tłuszczu, z jednej i drugiej strony aż się zrumienią.Podajemy ciepłe z
sałatą,
mięsem i kleksem gęstej
śmietany, smacznego.