Wykonanie
2 szklanki
mleka2-3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki soku z
buraczka2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smażeniaFarsz :1 duży
brokuł100 g
sera fety1 ząbek
czosnkupieprz do smakuDodatkowo :
bułka tarta do panierowania1
jajkosos pieczarkowy do polaniaPrzygotowanie :
Brokuł gotujemy na parze lub w wodzie, odcedzamy i studzimy. Przekładamy go do miski, rozdrabniamy, dodajemy
fetę pokrojoną w drobną kostkę,
pieprz i przeciśnięty
czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy.
Mleko mieszamy z
sokiem z
buraczka, dodajemy
jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie
oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy.Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety.Panierujemy i smażymy na
oleju z każdej strony na złoto.Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy.Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu.


