Wykonanie
Walczę ostatnio mocno o jakość tego, co trafia na nasz stół. Raz, że wymogła to w pewien sposób na mnie chora tarczyca, a dwa chcę
mieć pewność, że moje dzieciaki jedzą pełnowartościowe posiłki. Oboje często jedzą
ryby, więc kombinowanie z
rybką było dla mnie naturalną koleją rzeczy :)Kuleczki podałam z
ryżem z
pietruszką i
czosnkiem. Sprawdziło się! :)

Składniki :- ok 500 g
filetu z białej ryby (u mnie
dorsz)- 3 łyżki zmiksowanych
płatków owsianych (spokojnie można dodać każdą
mąkę czy
otręby)- 1/2 szklanki
jogurtu greckiego (można też dać kwaśną
śmietanę)- 3
marchewki- posiekany pęczek
pietruszki-
sól,
pieprz do smaku-
masło do smażeniaPrzygotowanie :1.
Marchewki gotuję w delikatnie osolonej wodzie. Wyciągam, kiedy będą jeszcze trochę twardawe, studzę i trę na tarce o małych oczkach.2. Do
marchewki dodaję
pietruszkę,
płatki owsiane,
jogurt,
sól oraz
pieprz. Mieszkam wszystko powoli.3.
Rybę można pokroić i drobną kostkę lub wrzucić do blendera i zmiksować*.4.
Rybę dodaję do reszty masy i mieszam delikatnie. Konsystencja zależy w dużej mierze od
ryby jaką mamy, dlatego w zależności od potrzeb możemy dodać więcej marchewki/zmiksowanych
płatków lub też
jogurtu.5. Zwilżam ręce
wodą, formuję kuleczki i smażę do zrumienienia z każdej strony, przekładam na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.6. Na koniec dopiekam 10 min w piekarniku nagrzanym do 170 ºC.Smacznego!!* Można zmiksować też całą masę, jeśli gotujemy dla najmniejszych lub po prostu lubimy taką konsystencję klopsików :)