ßßß



Składniki (tortownica 23-25 cm)Biszkopt różowy:4 jajka4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej8 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniabarwnik - u mnie czerwony2 jajka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka suchego makuKrem mascarpone:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki 30%3 łyżki cukru pudrusok z cytryny do smakubarwnik czerwonyDo nasączenia:sok z połówki cytrynywodacukierDodatkowo:dżem z czarnej porzeczkiSposób wykonania:1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty.2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić.3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać.4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje.5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem.Smacznego!!!