Wykonanie
W tym roku robiłam dwa tory na urodziny córki, jeden na przyjęcie z rodzinką, a drugi na przyjęcie z koleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie
mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy
dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje
słodycz kremu. Polecam!




Składniki (tortownica 23-25 cm)
Biszkopt różowy:4
jajka4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej8 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniabarwnik - u mnie czerwony2
jajka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka suchego
makuKrem
mascarpone:500 g
serka mascarpone300 ml
śmietanki 30%3 łyżki
cukru pudrusok z cytryny do smakubarwnik czerwonyDo nasączenia:sok z połówki
cytrynywodacukierDodatkowo:
dżem z czarnej porzeczkiSposób wykonania:1. Przygotować
biszkopt różowy:
białka ubić na sztywno, dodać
cukier, ubić, a
potem kolejno po jednym
żółtku. Dodać
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną
masłem i obsypaną
bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty.2. W identyczny sposób przygotować
biszkopt z
makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy
mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić.3. Zrobić krem:
śmietankę ubić z
cukrem, dodać
serek mascarpone i
sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać.4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć
wodą wymieszaną z
sokiem z cytryny i
cukrem, posmarować cienką warstwą
dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć
biszkopt z
makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć
biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje.5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem.Smacznego!!!
