Wykonanie
Czas przygotowania: 60 min.Składniki na 14 szt. (kotletów)Koszt przygotowania: 8 , 00 złSKŁADNIKI:200 g
czerwonej soczewicy4 duże
marchewki1
brokuł1
czerwona cebula2
jajka4 łyżki
bułki tartej1 łyżka
mąki1 pęczek
natki pietruszki1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
papryki słodkiej1 łyżeczka
kurkumysól,
pieprzPRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obieramy, kroimy na pół i wstawiamy do gotowania.
Brokuły dorzucamy do
marchewki na ostatnie 2 min. Warzywa powinny być aldente. Ugotowaną
marchewkę i
brokuły przelewamy zimną
wodą, osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do miski.
Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy ok 8 min. Uważajmy aby jej nie rozgotować.Do miski z warzywami dodajemy
jajka oraz posiekaną
cebulę i
natkę pietruszki. Dodajemy ugotowaną
soczewicę,
bułkę tartą i
mąkę. Wszystko doprawiamy
majerankiem,
papryką słodką,
kurkumą,
solą i
pieprzem.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dłońmi formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanej
oliwie z obu stron, aż się zarumienią.Smacznego.