Wykonanie
Zdecydowanie te
ciasteczka to hit tego miesiąca. Bardzo sprawdziły sie podczas naszego wypadu do Doliny Chochołowskiej.Nie są kaloryczne a zaspokajają nasze potzreny na słodkie;)Składniki;składniki na 16 sztuk¾ szklanki
cukru muscavado (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym)1/2 szklanki
oleju1
jajko1
białko jaja kurzego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego1¼szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
soli1½ szklanki
płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka
bakaliWykonanie:1.
Cukier i
olej ucierać mikserem około 5 minut. Dodać
jajko,
białko oraz ekstrakt
waniliowy. Miksować jeszcze 2 minuty.2.
Mąkę,
sól i
sodę wymieszać w osobnej misce po czym dodać do ucieranej masy z
cukru,
jajek i
oleju. Wymieszać.3. Dodać
płatki owsiane i
borówki całość ponownie wymieszać łyżką.4. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką
ciasteczka w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C z funkcja grzania góra-dół około 15 minut aż będą złote. Wystudzić.
Przepis z blogu Kinga Paruzel http://kingaparuzel.pl/