Wykonanie
Miałam piec w niedzielę ale coś mnie natchnęło i zrobiłam teraz. Oczarował mnie zapach, smak powalił :) Podczas pieczenia aromat jest cudowny. Same
ciasteczka są kruche, lekko chrupiące, nie za słodkie. W sam raz do
herbaty. Robi się je bardzo szybko. Z podanej porcji wyszło mi 20
ciasteczek. Przepis już dawno wypatrzyłam w Małej Cukierence, w końcu doczekał się realizacji :)
Potrzebujesz:200 g
masła w temperaturze pokojowej1
jajko w temperaturze pokojowej1 szklankę
mąki pszennej2,5 szklanki
płatków owsianych0,5 szklanki
bakalii (użyłam mieszanki studenckiej)3/4 szklanki
cukru trzcinowego1 opakowanie
cukru wanilinowegopół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliPrzygotowanie:Wymieszać
mąkę,
sodę i
sól.W osobnej misce blenderem utrzeć
masło. Dodać
cukier i
cukier wanilinowy i ucierać 2-3 minuty. Dodać
jajko i wymieszać.Dodać
mąkę,
płatki i drobno posiekane
bakalie. Wymieszać.Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni.Blachę wyłożyć papierem do pieczeniaZ ciasta formować kulki, kłaść je na papierze i spłaszczać na grubość poniżej 0 , 5 cm. Wyrównać brzegi na miarę możliwości.Piec 15 minutPrzed podaniem wystudzić.Smacznego!