Wykonanie
Taką
kiełbasę robię na wielkanocne śniadanie od kilku lat. Wypatrzyłam ten przepis kiedyś w magazynie Kuchnia, i był on podany przez p.Piotra Bikonta. Jeżeli nie lubicie zbyt słonych dań, lepiej dać trochę mniej
sosu sojowego. Ilość sosu zależy też od tego jak słona jest nasza
kiełbasa. Staram się używać domowej, robionej przez nas. A tak podaną
kiełbasę bardzo lubię. Można ją zajadać z pieczonymi
ziemniakami, ale bardzo smaczna będzie też z dobrym
pieczywem i
ostrym chrzanem.
składniki1 kg białej, surowej
kiełbasy2
cebule4 ząbki
czosnku1/2 szklanki
oliwy1/4 - 1/3 szklanki
sosu sojowego jasnegopieprzprzygotowanie
Cebulę drobno pokroić,
czosnek rozgnieść. W misce wymieszać
oliwę,
sos sojowy,
czosnek i
cebulę. Doprawić
pieprzem.
Kiełbasę ponakłuwać widelcem lub grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć
kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić
kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego!