ßßß
W tym przepisie ilość czosnku i oliwy zależy tak na prawdę od tego w jakim słoiczku/słoiczkach chcemy zrobić nasz czosnek. Mi na jeden mały słoiczek weszły dwie główki :)Taki czosnek możemy wykorzystać do sałatek, na grzanki, do koreczków, lub po prostu jako samodzielną przekąskę. A dodatkowym plusem po zjedzeniu go, jest niesamowicie aromatyczna oliwa, która zostaje nam w słoiczku. Ją także możemy wykorzystać np. do sałatki :)Czosnek ten możecie zrobić z rozmarynem, z koperkiem, z papryczką chili i innymi dodatkami. Ja jednak na początek chciałam zrobić bez dodatków i taki też Wam przedstawię dzisiaj. Ale na pewno będą pojawiały się u mnie jeszcze inne, smakowe słoiczki.Składniki:– czosnek– oliwa z oliwek– pieprzPrzygotowanie:– Czosnek dzielimy na ząbki i dokładnie obieramy.– Gotowe ząbki czosnku wrzucamy do garnka, przyprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą ( tyle ile będzie potrzeba do słoika ). Chwilę podgrzewamy, jednak nie za długo, by nie zagotować oliwy.– Podgrzane ząbki czosnku przekładamy do słoiczka, zalewamy ciepłą oliwą, zakręcamy słoik i chowamy w ciemne miejsce. Ja słoiczek schowałam do szafki z przyprawami.Dobrze by postał kilka dni w szafce, zanim zdecydujemy się go zjeść :)
Kategorie: