Wykonanie
Składniki : (2 porcje)* 150 g
kiełbasy,* 1
zielona papryka,* 1 mała
cebula,* 1 główka
czosnku,* 1 kubek rosołu,* 125 g
ryżu (1 torebka),* 1 łyżka
oliwy,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Kiełbasę pokroić na grube plasterki i na dużej, głębokiej teflonowej patelni z przykrywką (można zastąpić garnkiem) podsmażyć na brązowy kolor około 5 minut. Odsączyć na papierze.Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać posiekany
czosnek i
cebulą oraz pokrojoną w paski
paprykę. Podsmażyć około 4-5 minut aż warzywa będą miękkie.Zalać rosołem, zamieszać i zagotować, dodać umyty
ryż i
kiełbasę, dobrze przyprawić
solą i
pieprzem.Wymieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut.Po tym czasie
ryż powinien być dość miękki, wyłączyć ogień, wymieszać i zostawić na 10 -15 minut pod przykryciem.