ßßß
Składniki:pierś kurczaka 1przyprawa kebab - gyrosjaja ugotowane na twardo 5sól, pieprz czarny mielony do smakuziemniaki 3olej do smażeniakapusta pekińska ok. 5 liściszczypiorekmajonezpomidorki do dekoracjiWykonanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Posypać przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu przełożyć do miseczki (ja odsączam na ręczniku papierowym). Na tym oleju podsmażyć ziemniaki. Gdy ziemniaczki nabiorą złocistego wyglądu przełożyć do miseczki. Kilka liści kapusty pekińskiej umyć i poszatkować.
Jajka pokroić w kostkę. Sałatkę układać w następujący sposób: Do salaterki włożyć usmażonego fileta, na niego wyłożyć jajka, posolić, oprószyć pieprzem, posmarować majonezem. Na to wyłożyć ziemniaczki, następnie kapustę pekińską i kolejną warstwę majonezu.Posypać sałatkę drobno pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę włożyć do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem udekorować pomidorkami.