Wykonanie
Nie planowałam wrzucać tego
tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
owocami dostępnymi zimą. Smaczny, lekki, z
bitą śmietaną i
mascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy.
Biszkopt:5
jajek L3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukruMasa śmietanowa:700ml
śmietanki 30%250g
serka mascarpone1/4 szklanki
cukru pudru2
śmietan fixy1 tabliczka
mlecznej czekoladyOwocowy wierzch:2
kiwi100g czerwonych
winogron3
mandarynki1 nieduży
granat1.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu
cukier, następnie
żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą
mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony
biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.3.
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z
cukrem pudrem i
śmietan fixami. Kiedy
śmietana jest już ubita dodajemy
mascarpone, posiekaną drobno
czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.4. Tak przygotowaną masą przekładamy placki. Zostawiamy trochę masy by wyłożyć na wierzch i boki. Na wierzch układamy pokrojone w dowolny sposób
owoce.