ßßß Cookit - przepis na wiosenna zupa warzywna!

wiosenna zupa warzywna!

nazwa

Wykonanie

Idzie wiosna! Chociaż pogoda płata jeszcze figle i nie może się zdecydować, raz pada deszcz, raz śnieg, za chwilę jeszcze grad, a za moment wychodzi słońce. Ja mimo to czuję w powietrzu wiosnę. Mówię Wam, jest coraz bliżej! Wiosennie robi się też w mojej kuchni. Świeżo, zielono. W miniony weekend naszło mnie niespodziewanie na zupę. W wiosennych klimatach właśnie. Zupa jest lekka, a mimo to sycąca, z warzywami, z makaronem. Polecam wszystkim, którym jeszcze nieco chłodno i chcą się rozgrzać, ale dość mają już zimowych klimatów oraz chętnie otworzą się na nieco bardziej już wiosenne smaki. Kolorowa, smaczna, zdrowa - zupa idealna!
Przepis (2-3 porcje):
700ml bulionu warzywnego
2 marchewki
1/4 selera
1 mała cebula
1 pietruszka (korzeń)
150g zielonego groszku
80g makaronu nitki
świeża pietruszka
sól i pieprz
1 łyżka oliwy (do smażenia)
2 łyżki oleju BIO Algen-Öl Lüttge
Bulion postawić na małym ogniu i przez cały czas gotować. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwe. Wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, aż się zarumieni. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i selera. Całość doprawić solą i pieprzem, podsmażać jeszcze kilka minut. Podsmażone warzywa dorzucić do bulionu. Dodać zielony groszek. W osobnym garnku zagotować makaron. Gdy będzie gotowy, odcedzić, a następnie dodać do zupy. Całość podgrzewać jeszcze przez moment. Gotową zupę rozlać do talerzy. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką oraz dodać do smaku olej z alg.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2016/03/wiosenna-zupa-warzywna.html