Wykonanie
Idzie wiosna! Chociaż pogoda płata jeszcze
figle i nie może się zdecydować, raz pada deszcz, raz śnieg, za chwilę jeszcze grad, a za moment wychodzi słońce. Ja mimo to czuję w powietrzu wiosnę. Mówię Wam, jest coraz bliżej! Wiosennie robi się też w mojej kuchni. Świeżo, zielono. W miniony weekend naszło mnie niespodziewanie na zupę. W wiosennych klimatach właśnie. Zupa jest lekka, a mimo to sycąca, z warzywami, z
makaronem. Polecam wszystkim, którym jeszcze nieco chłodno i chcą się rozgrzać, ale dość mają już zimowych klimatów oraz chętnie otworzą się na nieco bardziej już wiosenne smaki. Kolorowa, smaczna, zdrowa - zupa idealna!
Przepis (2-3 porcje):700ml
bulionu warzywnego2
marchewki1/4
selera1 mała
cebula1
pietruszka (korzeń)150g
zielonego groszku80g
makaronu nitkiświeża
pietruszkasól i
pieprz1 łyżka
oliwy (do smażenia)2 łyżki
oleju BIO Algen-Öl Lüttge
Bulion postawić na małym ogniu i przez cały czas gotować.
Marchewkę,
pietruszkę i
selera obrać, zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
oliwe. Wrzucić
cebulę, chwilę podsmażać, aż się zarumieni. Dodać startą
marchewkę,
pietruszkę i
selera. Całość doprawić
solą i
pieprzem, podsmażać jeszcze kilka minut. Podsmażone warzywa dorzucić do
bulionu. Dodać
zielony groszek. W osobnym garnku zagotować
makaron. Gdy będzie gotowy, odcedzić, a następnie dodać do zupy. Całość podgrzewać jeszcze przez moment. Gotową zupę rozlać do talerzy. Przed podaniem posypać posiekaną
pietruszką oraz dodać do smaku
olej z alg.