Wykonanie

Te chrupiące
ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Smażone za pomocą specjalnych foremek rozetki, w czasach komuny były
hitem i prawdziwym przysmakiem. Niestety nie udało mi się kupić takiej foremki, ale pożyczyłam starą od mamy. Jeśli nie macie takiej, popytajcie babcie, niejedna na pewno ma taką w piwnicy i z pewnością już o niej zapomniała. Warto odświeżyć zapomniane smaki i w kilka chwil usmażyć chrupiące
ciasteczka.Na początek jednak kilka bardzo ważnych technicznych rad, bez których ani rusz.1. Ciasto musi
mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć, jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to
ciastka nie będą od niej odchodzić.3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą,
ciastka nie będzie dało się zdjąć.4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby
cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki.5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki
spirytusu, aby
ciastka nie wsiąkały tłuszczu.Z podanej porcji wychodzi bardzo dużo rozetek.Składniki:2
jajka1 szklanka + 1 łyżka
mąki1 szklanka
mleka1 łyżka
cukruszczypta
solicukier puder wymieszany z
cynamonem do posypaniaWszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym
oleju lub
smalcu. Ciepłe posypać
cukrem pudre m.