ßßß
Składniki:Beza6 białek200 g cukru50 g trzcinowego cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka ziemniaczanej skrobiiNadzienie300 ml śmietanki2 łyżki cukru pudru4 czubate łyżki masła fistaszkowego150 g słonych orzechów ziemnych90 g trzcinowego cukru
Zacznij od upieczenia bezy. Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka będą sztywne zacznij dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując, tak aby cukier zdążył się rozpuścić. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm. Rozprowadź bezę w obrębie każdego koła i wstaw do piekarnika nastawionego na 110ºC na termoobiegu. Piecz bezę przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do następnego dnia. Przygotuj karmelizowane fistaszki. Rozpuść cukier na małej patelni cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte fistaszki grubo pokrój.Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami.Polecane przepisyBeza idealna – jak zrobićPavlova z borówkami i białą czekoladąTort migdałowo bezowy z malinamiCzekoladowe babeczki z bezą