Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sajgonki po polskuPlacek po CYGAŃSKU »Dziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych
bakalii HELIO " Kwintesencją produktów
marki HEL IO GOLD są
bakalie pochodzące z najszlachetniejszych ich odmian, charakt ery zujących się nie tylko doskonałym dla danego gatunku smakiem, lecz również niepowtarzalnie dorodnym kształtem." Co tu dużo mówić, produkty pyszneSkładniki:250 g
miękkiej margaryny1 szklanka
cukru brzozowego5
jajek2 szklanki
mąki pszennej typ 5001 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody100 g
orzechów włoskich Helio100 g
rodzynki królowej Helio100 g
żurawiny suszonej Helio50 g
skórki pomarańczowej HelioDodatkowo;50 g
skórka pomarańczowa Helio100 g mix keksowy Helio100 g polewa i dekoracja biała HelioPrzygotowanie:
Rodzynki,
żurawinę drobno kroję,
orzechy też drobno kroje. Przekładam do głębokiego talerza.Dodaje
skórkę pomarańczową i obsypuje dwiema łyżkami
mąki .
Miękką margarynę miksuje z
cukrem na gładką masę, wbijam po jednym
jaju nadal miksując. Przesiewam
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Dodaje przesianą
mąkę do reszty składników i ucieram. Teraz dodaje
bakalie i mieszam. Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu ciasto stygnie , a ja robię polewę czyli rozpuszczam gotową polewę w gorącej wodzie i polewam ciasto . Wierzch dekoruję mixem keksowym i
skórką pomarańczową.
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_03_slash_Keks-z-mnostwem-bakalii/l/984887434.JPG)
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_03_slash_Keks-z-mnostwem-bakalii/l/973418634.JPG)
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_03_slash_Keks-z-mnostwem-bakalii/l/1004220554.JPG)
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_03_slash_Keks-z-mnostwem-bakalii/l/967323197.JPG)
środa, 02 marca 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_03_slash_Keks-z-mnostwem-bakalii/l/-1911320812.jpg)
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]![](/Data/Images/rozowakuchnia.blox.pl\2016_slash_03_slash_Keks-z-mnostwem-bakalii/l/-1670004929.jpg)
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter