ßßß Cookit - przepis na Keks z mnóstwem bakalii

Keks z mnóstwem bakalii

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sajgonki po polsku
Placek po CYGAŃSKU »
Dziś chce wam zaprezentować pyszny keks który robię na Wielkanoc. Jest to ciasto pełne pysznych bakalii HELIO " Kwintesencją produktów marki HEL IO GOLD są bakalie pochodzące z najszlachetniejszych ich odmian, charakt ery zujących się nie tylko doskonałym dla danego gatunku smakiem, lecz również niepowtarzalnie dorodnym kształtem." Co tu dużo mówić, produkty pyszne
Składniki:
250 g miękkiej margaryny
1 szklanka cukru brzozowego
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g orzechów włoskich Helio
100 g rodzynki królowej Helio
100 g żurawiny suszonej Helio
50 g skórki pomarańczowej Helio
Dodatkowo;
50 g skórka pomarańczowa Helio
100 g mix keksowy Helio
100 g polewa i dekoracja biała Helio
Przygotowanie:
Rodzynki, żurawinę drobno kroję, orzechy też drobno kroje. Przekładam do głębokiego talerza.Dodaje skórkę pomarańczową i obsypuje dwiema łyżkami mąki .Miękką margarynę miksuje z cukrem na gładką masę, wbijam po jednym jaju nadal miksując. Przesiewam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaje przesianą mąkę do reszty składników i ucieram. Teraz dodaje bakalie i mieszam. Przekładam ciasto do formy włożonej papierem do pieczenia( forma do babki). Piekę 75 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu ciasto stygnie , a ja robię polewę czyli rozpuszczam gotową polewę w gorącej wodzie i polewam ciasto . Wierzch dekoruję mixem keksowym i skórką pomarańczową.
środa, 02 marca 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/03/Keks-z-mnostwem-bakalii.html