Składniki200ml puree z fasoli (u mnie biała)3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego bez cukru3 łyżki jogurtu naturalnego 0% bez cukru3 jajka12 tabletek słodziku (lub 8-10 łyżek fruktozy)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody8-10 orzechów włoskich4 daktyle (u mnie suszone bez pestek)mała garstka rodzynekmała garstka żurawiny suszonej do ozdobyPrzygotowanieCiasto jak zwykle - mieszamy składniki w misce i gotowe:) Ingrediencje bakaliowe wrzucamy do ciasta jak lubimy - w całości lub krojone. Ja poszatkowałam orzechy a daktyle pokroiłam na ćwiartki. Do takiego keksa można wrzucić inne bakalie - jakie się ma lub lubi. Ja wrzuciłam "pierwszofazowe":)Ciasto już z bakaliami wylewamy do foremki. Na wierzch układamy paskami żurawinę. Pieczemy na 180 stopni przez 35 minut. Potem wyłączamy piekarnik i dopiero ostygniętą foremkę wystawiamy z pieca do całkowitego ostygnięcia.To pyszne bakaliowe ciasto - najeżone smakami!! Bardzo fajny daktyl - miękki i słodki. Rozpuszcza się w buzi. Rodzynki nadają też słodyczy a orzechy smaku i "chrupiącego" dodatku. Będę do niego często wracała tej jesieni :)SMACZNEGO SIOSTRY!