ßßß Cookit - przepis na BAKALIOWO - słodko, jesiennie, pysznie!

BAKALIOWO - słodko, jesiennie, pysznie!

nazwa

Wykonanie

Składniki
200ml puree z fasoli (u mnie biała)
3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego bez cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego 0% bez cukru
3 jajka
12 tabletek słodziku (lub 8-10 łyżek fruktozy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
8-10 orzechów włoskich
4 daktyle (u mnie suszone bez pestek)
mała garstka rodzynek
mała garstka żurawiny suszonej do ozdoby
Przygotowanie
Ciasto jak zwykle - mieszamy składniki w misce i gotowe:) Ingrediencje bakaliowe wrzucamy do ciasta jak lubimy - w całości lub krojone. Ja poszatkowałam orzechy a daktyle pokroiłam na ćwiartki. Do takiego keksa można wrzucić inne bakalie - jakie się ma lub lubi. Ja wrzuciłam "pierwszofazowe":)
Ciasto już z bakaliami wylewamy do foremki. Na wierzch układamy paskami żurawinę. Pieczemy na 180 stopni przez 35 minut. Potem wyłączamy piekarnik i dopiero ostygniętą foremkę wystawiamy z pieca do całkowitego ostygnięcia.
To pyszne bakaliowe ciasto - najeżone smakami!! Bardzo fajny daktyl - miękki i słodki. Rozpuszcza się w buzi. Rodzynki nadają też słodyczy a orzechy smaku i "chrupiącego" dodatku. Będę do niego często wracała tej jesieni :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/11/bakaliowo-sodko-jesiennie-pysznie.html