ßßß Cookit - przepis na Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym

Przepyszne gołąbki w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zrazy drobiowe z musztardą
Recenzja SEKO »
Jakiś czas temu dostałam pyszną paczuszkę z produktami od firmy Roleski, postanowiłam wypróbować przecier pomidorowy w moim daniu. Tak powstały przepyszne gołąbki , których dawno nie robiłam. Smakowały przepysznie.
1 główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej
2 szklanki ryżu
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
sól i pieprz do smaku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
jajko 1 szt
Sos
4 łyżki mąki
koncentrat pomidorowy Roleski dałam pół słoiczka czyli 100 g
3 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Do garnka wkładam kapustę( najpierw ścinam twardziejsze części kapusty, tu koło głąba), woda ma wrzeć lekko tak aby liście zmiękły. Wyjmujemy po 2-3 liście i znowu czekamy by zmiękły.Do miski wkładam zmieloną łopatkę, doprawiam ją solą pieprzem i dodaje jajko.Mieszam farsz i zostawiam na 30 minut by przeszło przyprawami . Gotuje ryż w osolonej wodzie( 4 szklanki wody daje). Ugotowany ryż przemywam pod bieżącą wodą i zostawiam na sicie na chwilkę by odsączył się z wody. Dodaje ryż do mięsa, mieszam i nakładam farsz na przygotowane liście kapusty. Zwijam i podsmażam gołąbki na patelni. Do brytfanki wkładam kiście kapusty, które mi zostały i układam na nich gołąbki. Zalewam wodą tak aby przykryć gołąbki, dodaje listek laurowy i ziele ewentualnie sól do smaku. Gotuje koło godziny, teraz dodaje przecier pomidorowy i doprawiam jeśli brakuje czegoś w smaku. Dalej dusze gołąbki, teraz już w przecierze , wychodzi nam sos pomidorowy, jest trochę rzadki wiec w zimnej wodzie tak pół szklanki rozrabiam 4 łyżki mąki i wlewam to do gołąbków. Sos robi się gęściejszy, na końcu dodajemy śmietanę.
niedziela, 21 lutego 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/02/Przepyszne-golabki-w-sosie-pomidorowym.html