Waniliowy sernik z dodatkiem serka mascarpone.Delikatny i wyraźnie kremowy.Świetnie łaczy się ze wszystkimi owocami,ale sprawdzi się w nim też dodatek startej czekolady, czy galaretki.Składniki:Spód:herbatniki kakaowemleko do namoczeniamasa serowa500 g mascarponeczteropak serka homogenizowanego waniliowego (4 x140g)4 łyżki cukru pudru2 łyżki soku z cytryny3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wodyponadto:100 g borówek100 g malinSposób przygotowania:Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki na chwilę zanurzać w mleku i wykładać nimi dno (moczenie w mleku wymagane jest tylko jeśli sernik ma być spożywany szybko po przygotowaniu, jeśli będzie przechowywany dłużej herbatniki pochłoną wilgoć z masy serowej i same zmiękną).Mascarpone i serkiwaniliowe powinny być dobrze schłodzone.Serekmascarpone, serkiwaniliowe, cukier i sok z cytryny umieścić w misie miksera. Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy.Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.Wystudzoną żelatynę połączyć z masą serową, najlepiej w kilku etapach, tzn. Niewielką ilość masy wlać do żelatyny i energicznie wymieszać. Następnie dodać kolejną część masy i znów zamieszać, dopiero tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać owoce i delikatnie wymieszać. Całość wlać do tortownicy, wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Udekorować świeżymi owocami.Smacznego :)