Wykonanie

Orzeźwiająca, tropikalna i niebanalna krajanka, która trafi w najwybredniejsze gusta ;). Kwaskowate
owoce doskonale neutralizują
słodycz mleka skondensowanego. Całość jest lekka i wiosenna i nawet nie wiadomo kiedy znika z blachy.. Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Simple slices'.Składniki:150 g
mąki poszennej125 g
masła2 łyżki
cukru pudru2,5 łyżeczki
żelatyny1/3 szklanki (80 ml)
soku z cytrynypuszka skondensowanego słodzonego
mleka (395 g), wcześniej schłodzonego w lodówce1/3 szklanki proszku budyniowego
waniliowego (40 g)110 g drobnego
cukru (caster sugar)2 łyżki
mleka1,5 szklanki
wody (375 ml)20 g
masła, dodatkowo2 łyżki
soku cytrynowego, dodatkowo1/3 szklanki (80 ml) pulpy z
owoców marakui (4
owoce)W naczyniu wyrobić
mąkę,
masło i
cukier puder. Formę (małą, do brownies o wymiarach 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wcisnąć w formę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, ostudzić.
Żelatynę wymieszać z
sokiem z cytryny. Umieścić nad garnuszkiem z wrzącą
wodą, wymieszać do rozpuszczenia się
żelatyny, ostudzić. Zmiksować z
mlekiem skondensowanym, miksując kilka minut, aż mikstura stężeje. Wylać na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce do stężenia.
Budyń (proszek) wymieszać z drobnym
cukrem,
mlekiem i
wodą. Ugotować, aż stężeje. Ściągnąć z palnika, dodać
masło, wymieszać do roztopienia
masła. Wmieszać dodatkowe 2 łyżki
soku z cytryny i pulpę z
marakui, wymieszać, lekko przestudzić. Wylać na naszą masę z
mleka skondensowanego, która do tej
pory zdążyła całkowicie stężeć. Schłodzić.Ciasto może być przechowywane do 3 dni w lodówce (przykryte).Smacznego :)