ßßß Cookit - przepis na Lekka pianka z porzeczkami i jagodami

Lekka pianka z porzeczkami i jagodami

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajny lekki deser na upalne dni. Słodka pianka, a w niej zatopione kwaskowe owocowe kuleczki. Ja użyłam czerwonych i białych porzeczek oraz jagód, ale można wybrać inne drobne owoce, np. czarne porzeczki, poziomki, agrest, jostę, aronię, czy też borówki amerykańskie.
Pianka zniknęła z lodówki bardzo szybko. Polecam, bo to ciekawa odmiana od serników na zimno i jogurtowców, a dodatkowo robi się ją bardzo szybko.
Składniki na tortownicę o średnicy 27-28 cm:
2 szklanki gorącej wody
100 g cukru
25 g żelatyny
ok. 550 g drobnych owoców + 50 g do dekoracji
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, dobrze schłodzonego w lodówce
1 łyżka skórki startej z cytryny (uprzednio sparzonej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do obtoczenia owoców
listki mięty do dekoracji
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (zarówno dno, jak i boki). Aby papier dobrze przylegał do formy można ją delikatnie posmarować masłem.
Cukier rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Następnie dodać żelatynę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia.
Mleko skondensowane zmiksować na szybkich obrotach do uzyskania piany. Następnie do ubitej masy wlać cienkim strumieniem wystudzoną żelatynę, stale miksując. Wmieszać skórkę cytrynową oraz ekstrakt. Tak przygotowoną masę schować na chwilę do lodówki, by nieco stężała. Dzięki temu owoce nie opadną na dno. Trzeba pilnować, bo masa szybko tężeje. Do tężejącej pianki dodać owoce i bardzo delikatnie wymieszać łopatką tak, by owoce rozłożyły się równomiernie. Masę prz ełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch i schować do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować. Zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie oderwać papier od brzegów deseru. Owoce posypać cukrem pudrem i rozłożyć na wierzchu. Ozdobić listkami świeżej mięty.
Kroić ostrym nożem. Pianki nie należy przechowywać zbyt długo, bo z biegiem czasu traci na objętości (kurczy się).
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/07/lekka-pianka-z-porzeczkami-i-jagodami.html