Wykonanie
Takie pierogi jadam ostatnio bardzo często.Zazwyczaj z tradycyjnym
ciastem z
mąki pszennej,ale dziś zaproponuję Wam lżejszą i zdrowszą wersję --
szpinakowo-
serowe wnętrze w pełnoziarnistym orkiszowym cieście.

Składniki:ciasto2 szklanki
mąki orkiszowejok. 2/3 szklanki gorącej
wody1 łyżeczka
olejuszczypta
solifarsz:450 g
mrożonego szpinaku (liści)250 g
sera ricotta1 łyżka
masła1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżki tartego
parmezanu (w odchudzonej wersji można pominąć)
sól,
biały pieprz
Sposób wykonania:Ciasto:
Mąkę wymieszać z
solą. Dodać gorącą
wodę,
olej i zagnieść ciasto. Powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć, aby nie wyschło i odstawić na 30 minut.Farsz:
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru
wody. Na patelni rozgrzać
masło. Dodac pokrojona w kostkę
cebulkę i podsmażyć na szklisto . Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek. Chwilę razem przesmażyć, ale nie za długo, by
czosnek nie zdążył zbrązowieć.Do
szpinaku dodać
ricottę,
masło z
cebulką i
czosnkiem oraz stary
parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
białym pieprzem.Częśc ciasta cienko rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy. Z ciasta wycinać krążki. Na środku krązka ukłądać farsz. Brzegi zlepić. Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną
wodę.Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.Podawać z
jogurtem naturalnym lub polane
masłem i posypane tartym
parmezanem .Smacznego :)