ßßß Cookit - przepis na Pierogi orkiszowe ze szpinakiem i ricottą

Pierogi orkiszowe ze szpinakiem i ricottą

nazwa

Wykonanie

Takie pierogi jadam ostatnio bardzo często.
Zazwyczaj z tradycyjnym ciastem z mąki pszennej,
ale dziś zaproponuję Wam lżejszą i zdrowszą wersję -
- szpinakowo-serowe wnętrze w pełnoziarnistym orkiszowym cieście.
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki orkiszowej
ok. 2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
farsz:
450 g mrożonego szpinaku (liści)
250 g sera ricotta
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki tartego parmezanu (w odchudzonej wersji można pominąć)
sól, biały pieprz
Sposób wykonania:
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Dodać gorącą wodę, olej i zagnieść ciasto. Powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć, aby nie wyschło i odstawić na 30 minut.
Farsz: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodac pokrojona w kostkę cebulkę i podsmażyć na szklisto . Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Chwilę razem przesmażyć, ale nie za długo, by czosnek nie zdążył zbrązowieć.
Do szpinaku dodać ricottę, masło z cebulką i czosnkiem oraz stary parmezan. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.
Częśc ciasta cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać krążki. Na środku krązka ukłądać farsz. Brzegi zlepić. Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę.Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podawać z jogurtem naturalnym lub polane masłem i posypane tartym parmezanem .
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2016/03/Pierogi-orkiszowe-ze-szpinakiem-i-ricotta.html