Wykonanie
Takie pierogi jemy zazwyczaj, gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie
mięsa rosołowego.Kupuję
szpinak,
fetę, zagniatam ciasto i obiad na 2 dni z hakiem gotowy."Zielone pierogi" lubię podać z
masłem ziołowym, posypać
parmezanem,albo prażonymi
orzechami włoskimi. Palce lizać :)Przy ostatnim wpisie o pierogach pytaliście, jak zrobić falbankę?Dziś dołączam krótki filmik z instrukcją.

Składniki:farsz:
mięso z ugotowanego
udka kurczaka (albo inne drobiowe, np. z korpusu)400 g
mrożonego szpinaku125 g
sera feta1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
masła lub
olejusól,
biały pieprz,
gałka muszkatołowaciasto z tego przeisu

Sposób wykonania:Ciasto przygotwać według przepisu. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru
wody.
Mięso przekręcić przez maszynkę lub zblendować podobnie jak
mięso na pastę kanapkową .
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia dodac przeciśnięty
czosnek. Na patelnię wrzucić
szpinak i razem wszystko chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia i przestudzić. Dodać pokruszoną
fetę,
mięso z kurczaka i wymieszać. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki średnicy szklanki. Na każdy krążek wykładać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dobrze skleić.Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować minutę od wypłynięcia na wierzch.Podawać z
masłem lub
masłem ziołowym. Można posypać
parmezanem lub posiekanymi
orzechami włoskimi.Smacznego :)