ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Takie pierogi jemy zazwyczaj, gdy nie mam pomysłu na wykorzystanie mięsa rosołowego.
Kupuję szpinak, fetę, zagniatam ciasto i obiad na 2 dni z hakiem gotowy.
"Zielone pierogi" lubię podać z masłem ziołowym, posypać parmezanem,
albo prażonymi orzechami włoskimi. Palce lizać :)
Przy ostatnim wpisie o pierogach pytaliście, jak zrobić falbankę?
Dziś dołączam krótki filmik z instrukcją.
Składniki:
farsz:
mięso z ugotowanego udka kurczaka (albo inne drobiowe, np. z korpusu)
400 g mrożonego szpinaku
125 g sera feta
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub oleju
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
ciasto z tego przeisu
Sposób wykonania:
Ciasto przygotwać według przepisu. Przykryć i odstawić na pół godziny.
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Mięso przekręcić przez maszynkę lub zblendować podobnie jak mięso na pastę kanapkową .
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia dodac przeciśnięty czosnek. Na patelnię wrzucić szpinak i razem wszystko chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia i przestudzić. Dodać pokruszoną fetę, mięso z kurczaka i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki średnicy szklanki. Na każdy krążek wykładać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dobrze skleić.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować minutę od wypłynięcia na wierzch.
Podawać z masłem lub masłem ziołowym. Można posypać parmezanem lub posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/12/Pierogi-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html