Wykonanie

Sernik, jakiego na blogu jeszcze nie było! Dla miłośników serników prostych lecz niebanalnych i wykwintnych. Sernik
migdałowy z marcepanem, na spodzie z dodatkiem włoskich
ciasteczek amaretti. Masa serowa o idealnej konsystencji - ciężka lecz lekko kremowa, na to
dżem pomarańczowy lub
morelowy i niegruba warstwa rozwałkowanego marcepanu. Można sernik ozdobić domowymi trufelkami z marcepanu, można jajeczkami marcepanowymi. Pycha :-).Składniki na spód:100 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g ciateczek
migdałowych amaretti40 g roztopionego
masłaCiastka dokładnie pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy
ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym
masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę
ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie150 ml
śmietany kremówki 36%3 duże
jajka1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki
mąki pszennej3 łyżeczki ekstraktu z
migdałów lub 2 łyżeczki
aromatu migdałowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na masę
serową umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową wylać na podpieczony wcześniej spód. Piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 70 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin - po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.Dodatkowo:1/3 szklanki gładkiego
dżemu pomarańczowego lub
morelowego200 g masy marcepanowej (białej)
cukier puder, do podsypania
Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Przy pomocy pędzelka posmarować
dżemem powierzchnię schłodzonego sernika. Masę marcepanową rozwałkować na
pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując
cukrem pudrem by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym
dżemie, wyrównać.Udekorować jajeczkami np. marcepanowymi.* Kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .Smacznego :-).
