ßßß
Sernik, jakiego na blogu jeszcze nie było! Dla miłośników serników prostych lecz niebanalnych i wykwintnych. Sernik migdałowy z marcepanem, na spodzie z dodatkiem włoskich ciasteczek amaretti. Masa serowa o idealnej konsystencji - ciężka lecz lekko kremowa, na to dżem pomarańczowy lub morelowy i niegruba warstwa rozwałkowanego marcepanu. Można sernik ozdobić domowymi trufelkami z marcepanu, można jajeczkami marcepanowymi. Pycha :-).Składniki na spód:100 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive60 g ciateczek migdałowych amaretti40 g roztopionego masłaCiastka dokładnie pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 10 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie150 ml śmietany kremówki 36%3 duże jajka1 szklanka drobnego cukru do wypieków1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżki mąki pszennej3 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 2 łyżeczki aromatu migdałowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę serową wylać na podpieczony wcześniej spód. Piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 150ºC przez około 70 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu; w razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin - po tym czasie sernik nabiera odpowiedniej konsystencji.Dodatkowo:1/3 szklanki gładkiego dżemu pomarańczowego lub morelowego200 g masy marcepanowej (białej)cukier puder, do podsypaniaDżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Przy pomocy pędzelka posmarować dżemem powierzchnię schłodzonego sernika. Masę marcepanową rozwałkować na pokrycie sernika (tylko z wierzchu), lekko podsypując cukrem pudrem by się nie kleiła do stolnicy. Wyciąć koło, położyć na rozsmarowanym dżemie, wyrównać.Udekorować jajeczkami np. marcepanowymi.* Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku; nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną, kremową konsystencję.-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .Smacznego :-).