ßßß Cookit - przepis na Śledzie z cebulą i rodzynkami w przecierze

Śledzie z cebulą i rodzynkami w przecierze

nazwa

Wykonanie

Pomysł na takie śledzie znalazłam tutaj ..wg autorki są to najlepsze śledzie ...no , ja do końca tego nie powiedziałabym..w sumie były dobre, ale dopiero jak doprawiłam je po swojemu..razem z córką doprawiałyśmy i w sumie nie pamiętam co i ile czego dodałyśmy..ale wyszło pysznie..Przepis mimo wszystko podaję za autorką..
700 g śledzi typu Matijas
400 g cebuli
2 średnie marchewki
garść rodzynek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki octu balsamicznego
100 ml oleju
1 szkl. wody
ząbek czosnku
2 płaskie łyżki cukru
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy
sól pieprz
Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki,marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko podsmażyć na oleju.Gdy warzywa zmiękną dodać resztę składników. Wymieszać i dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki i odstawić do wystygnięcia.Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem.Przełożyć do słoików lub zamykanego pojemnika.Przechować w lodówce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/sledzie-z-cebula-i-rodzynkami-w.html