Wykonanie

To ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia
kokos...

Składniki :125 g
masła100 g drobnego
cukru do wypieków16 g
cukru wanilinowego (lub ziarenka z
laski wanilii)2 duże
jajka200 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g
wiórków kokosowych100 ml
mleka kokosowego2 - 3
jabłka
Dodatkowo:2 łyżki
soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.Przygotowanie :
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłejPół szklanki
wody wymieszać z
sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym
jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)W misie miksera umieścić
masło i drobny
cukier do wypiekówUtrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej.Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z
mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączeniaFormę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Na górę poukładać
jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górzePiec w temperaturze 160 ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić

Ponadto na
lukier : ( nie robiłam tego, a posypałam jedynie pudrem)pół szklanki
cukru pudru2 – 3 łyżki
mleka kokosowegowiórki kokosowe lub
płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i
mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli
lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej
mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać
cukru pudru.Smacznego :-).

Piekłam w prodiżu z kominem w środku.Inspiracja stąd

Na Święta upiekłam w prodiżu z półtorej porcji składników.Też wygląda świetnie :)